Het Hôtel de Copis, de Lombard en de Chapelle des Clercs zijn strategisch gelegen in de Leopoldswijk en nu te huur. Dankzij een grondige renovatie op initiatief van het Luikse investeringsfonds Noshaq beschikken de drie gebouwen vandaag over bijna 2700 m2 hedendaagse kantoren, die afzonderlijk of in hun geheel kunnen worden gebruikt.
Ga naar het District Créatif en (her)ontdek deze drie iconische gebouwen, die echte urban landmarks zijn geworden in het hart van de stad.
Een dynamische en onderling verbonden economische hub
Het District Créatif te Luik, gelegen tussen de Rue de l'Université, Place Saint Lambert, Quai sur Meuse en Rue Léopold, is een antwoord op de wens van het Waalse Gewest om innovatieve bedrijven in de regio te ondersteunen, met name door de opkomst van een ecosysteem gewijd aan de creatieve economie aan te moedigen. Er zijn emblematische projecten ontstaan: de Grand Poste werd een totemgebouw waar andere belangrijke activiteiten plaatsvinden (de creatieve hub Fiacre, de Madeleine 4.0 en het Relais Grand Poste) en vormde zo de gedeelde identiteit en visie van de wijk. Deze gemengde wijk in volle vernieuwing kon bovendien al heel wat prestigieuze bedrijven bekoren (waaronder Orange, Forem, Eklo, Altiplan, Ewattch, Bloomlife, Koning Boudewijnstichting). Dat is ook te danken aan de uitzonderlijke bereikbaarheid via de autosnelwegen E40, E25, A13 en A15, tal van buslijnen en de nabijheid van het station Luik-Saint-Lambert op minder dan 10 minuten lopen.
Kantoren te huur in Luik, ontworpen voor de meest veeleisende gebruikers
Het geheel bestaat nu uit drie gebouwen. De gebouwen zijn echter zo ontworpen dat ze afzonderlijk gebruikt kunnen worden en onderdak kunnen bieden aan verschillende bedrijven.
- De Lombard
- Hôtel de Copis
- De Chapelle des Clercs
Het gebouw werd in 2017 volledig gerenoveerd en omgebouwd door bedrijven uit de provincie Luik. Zo is de Lombard dus een echt architectonisch en ambachtelijk visitekaartje van de Luikse knowhow.
Voor deze renovatie was de uitdaging om het eigentijdse karakter van het gebouw te bevestigen door werkruimtes te ontwerpen die baden in natuurlijk licht, open zijn naar de stad en bevorderlijk zijn voor vergaderingen en uitwisselingen.
Net als een binnenstraat verwelkomt een licht atrium dat uitkijkt op de stad regelmatige gebruikers en occasionele bezoekers. Van daaruit heb je dan toegang tot het FabLab op de benedenverdieping met daarboven drie kantoorverdiepingen. Op elke verdieping van het gebouw is er ook een vergaderzaal en een keuken. Op de derde en laatste verdieping bevindt zich een terras van 47 m² met een prachtig uitzicht op de Place Saint-Etienne. In totaal biedt de Lombard een oppervlakte van 1079 m2, waarvan 150 m2 commerciële ruimte op de begane grond, 75 m2 terrassen en balkons.
Vanuit milieuoogpunt is Lombard uitgerust met een geothermische warmtepomp, gecombineerd met een fotovoltaïsch zonnesysteem, waardoor de totale energiebalans die van een passiefgebouw benadert.
Van buitenaf gezien heeft de gevel van het gebouw originele, eigentijdse lijnen, waardoor een harmonieuze dialoog ontstaat met de andere gebouwen aan de Place Saint-Etienne, met name het Hôtel de Copis.
Dit voormalige herenhuis werd gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw en werd in 1981 erfgoed van de stad Luik. De metamorfose ervan valt samen met de aankoop en renovatie van het naastgelegen gebouw, de Lombard, in 2017. Vandaag de dag biedt Hôtel de Copis 1.824 m² commerciële ruimte verdeeld over 5 verdiepingen, waarvan 120 m² buitenruimte en 216 m² kelder.
Vanaf de Place Saint-Etienne valt het gebouw op door zijn elegante gevel in neoclassicistische stijl. Op de begane grond kunnen toekomstige gebruikers genieten van 5 ruimten met een uitzonderlijk karakter, sommige met open haarden, delicaat lijstwerk en hoge plafonds die bijdragen aan het prestige van de plek.
Op de verdiepingen bevinden zich meer dan 980 m² bureaus; elke verdieping is uitgerust met keuken en sanitair. Natuurlijk licht wordt geleverd door grote erkers met uitzicht op een prachtige binnenplaats van meer dan 110 m² en door ramen in de gevel.
De Chapelle des Clercs
De kapel (gebouwd in 1336) werd eind 2020 volledig gerenoveerd en in 2023 uitgebreid. De werken waren bedoeld om het naburige Hôtel de Copis te ontsluiten en de drie gebouwen op elkaar af te stemmen
Op het gelijkvloers bevindt zich een winkelunit van ongeveer 125 m2, terwijl de verdiepingen in totaal 573 m2 moderne en lichte kantoren bieden. Op de bovenste verdieping kunnen de huurders genieten van een cafégedeelte dat uitkomt op een terras van bijna 40 m², met een prachtig panoramisch uitzicht over de daken van het centrum van Luik.
Tot de troeven van dit uitzonderlijke vastgoed behoren ook zijn milieuprestaties. La Chapelle heeft een bijzonder efficiënte energiemodule, met een warmtepomp, een geothermisch systeem en zonnepanelen op het dak.