Het eerste tertiaire centrum waar iedereen aan denkt als het om Brussel gaat, is de Europese wijk. Deze wijk bevindt zich in het oosten van de stad, tussen de binnenring en de grote ring, en profiteert van een uitzonderlijke ligging en een uitstekende bereikbaarheid. Ze staat ook bekend als de Leopoldwijk en wordt momenteel vernieuwd zodat ze een echte bestemming wordt, die functioneel diverser is. Op het programma van het Wet-project staan nieuwe woningen, 60.000 m² winkels en openbare voorzieningen, 240.000 m² nieuwe kantoren, verkeersremmende maatregelen en de renovatie van het Jubelpark en het Leopoldpark.

Onze panden in de Leopoldwijk

De grootste huurders in deze kantoorwijk zijn de Europese instellingen die ongeveer 50 procent (ca. 1.500.000 m²) van de kantoorvoorraad innemen. De Belgische overheidsdiensten nemen ongeveer 12 procent van de kantoorruimte in beslag. De andere publieke organisaties, zoals ambassades en diplomatieke vertegenwoordigingen in de Europese Unie, zijn goed voor 7 procent. Meer dan 70 procent van de kantooroppervlakte in deze wijk wordt dus ingenomen door de publieke sector. De privésector wordt vooral vertegenwoordigd door de financiële sector en de energiesector. Zo hebben verschillende grote ondernemingen als ING, Deutsche Bank, Axa Belgium, Bank Degroof Petercam en Fluxys er hun hoofdzetel gevestigd. In deze wijk zijn ook veel lobbyisten te vinden die actief zijn bij de Europese instellingen.

Een ander belangrijk economisch aantrekkingscentrum is het Airport Business District. Het wordt beschouwd als de op een na grootste groeihub van België en geniet een uitzonderlijke bereikbaarheid met rechtstreekse verbindingen met de EU en de rest van de wereld via de nationale luchthaven, waardoor het internationale bedrijven zoals Deloitte, KPMG en Microsoft aantrekt. Met de projecten die nu worden uitgevoerd, zou de cargozone tegen 2030 ontwikkeld moeten zijn en zo de economische toegevoegde waarde van dit district versterken.

Onze panden vlak bij Brussels Airport

Een van de meest prestigieuze lanen van Brussel ligt in de Louizawijk. De laan bestaat uit een mix van hoogwaardige woongebouwen, kantoorgebouwen, hotels en retail. High street-winkels liggen rond het Stefaniaplein, terwijl langs de Louizalaan veel design- en meubelwinkels, restaurants en retailbanken te vinden zijn. Het gebied grenst aan het ene eind aan het Justitiepaleis, de Waterloolaan en de Gulden-Vlieslaan, met prestigieuze merken als Tiffany & Co, Chanel, Gucci, Giorgio Armani en de Brusselse Apple Store. En aan het andere eind, vlak bij het Ter Kamerenbos, aan het zogenaamde Miljardairsplein, de duurste privéstraat van Brussel.

Onze panden in de Louizawijk

Enkele kilometers verder bij Reyers/Meiser, op de 20 ha van de RTBF-VRT-site, komt het Mediapark. Op de planning: 380.000 m² tertiaire ruimte en de creatie van een ecosysteem voor media- en creatieve sectoren. Rechts op de foto ziet u het nieuwe flagshipgebouw van dit toekomstige mediacentrum. Het gebouw zal naar verwachting tegen 2023 worden opgeleverd.

Onze panden vlak bij het Mediapark project

De Noordwijk, gelegen rond het Brusselse Noordstation, werd in de jaren 1960 gevormd op basis van het Manhattanplan. Dit district is een van de weinige districten in het centrum van Brussel met kantoorgebouwen die geschikt zijn voor gebruikers die grote vloeroppervlakken en aanzienlijke ruimte op één locatie nodig hebben. Op middellange termijn zal het ZIN-project, dat symbool staat voor de herstructurering van de wijk, een kwalitatief multifunctioneel aanbod ontwikkelen binnen een stedelijk gebied dat openstaat voor de stad: 75.000 m² kantoren, accommodatie, 16.000 m² voor een hotel in The Standard-keten, vrijetijdsfaciliteiten, horecazaken en winkels.

Onze panden in de Noordwijk

De wijk is zeer in trek bij overheidsdiensten (EU-instelling, Belgische staat, Franse Gemeenschap, Vlaams Gewest) die een groot deel van de kantoorvoorraad innemen. Ze telt ook veel IT-bedrijven en financiële instellingen. Het district is goed voorzien van hotels en cafés en ligt op wandelafstand van de Nieuwstraat en de City 2, een van de grootste winkelstraten en winkelcentra in Brussel.

Laat ons tot slot ook niet vergeten dat Brussel, dankzij zijn multimodale haven, een belangrijke logistieke hub is. In januari 2021 heeft het management van de Haven van Brussel ook een nieuw beheerscontract van 93,5 miljoen euro aangekondigd. Hierdoor wordt onder meer het havengebied (op dit moment 107 ha) uitgebreid via de aankoop van 40 ha op de site Schaarbeek-Vorming. De haven wil niet alleen duurzamer worden, maar zich ook beter integreren in het hart van de stad dankzij betere recreatieve voorzieningen (fietspad, watersportcentrum, sportcentrum, enz.).

Kerncijfers

  • 40,000

    mensen tewerkgesteld bij de Europese instellingen in het BHG
  • 2nd

    belangrijkste Europese stad op het vlak van kennis van vreemde talen
  • 25%

    van de Belgische start-ups is gevestigd in het Brussels Gewest

Een stimulerend ecosysteem voor start-ups!

Elk jaar worden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bijna 11.000 bedrijven opgericht. De stad is bijzonder bedrijfsvriendelijk door haar incubators, clusters en Hub Brussels (het Brussels agentschap voor bedrijfsondersteuning).

In totaal zijn digitale activiteiten in Brussel goed voor meer dan 2.000 actieve bedrijven, 30.000 jobs en 7,6 procent van het bbp. In 2017 werden een merk – BeDigital.Brussels – dat alle digitale initiatieven samenbrengt en een plan – NextTech – goedgekeurd.

Met een twintigtal concrete maatregelen (training, ondersteuning, aanwezigheid op de grote internationale evenementen van de techindustrie, enz.) wil NextTech de ontwikkeling versnellen van jonge ICT-bedrijven, met bijzondere aandacht voor virtual en augmented reality, het internet der dingen en Big Data.

SMART METROPOLIS BRUSSELS

ONZE NIEUWE STUDIE

Ontdek onze nieuwe publicatie 'Slimme metropolis Brussel' over de nieuwe duurzame groeidynamiek die van onze mooie hoofdstad een geweldige plek maakt om te wonen, zaken te doen en te investeren.

Pagina na pagina en aan de hand van cijfers, deskundige inzichten en voorbeelden van gedurfde vastgoedprojecten biedt Smart Brussels een uitgebreid overzicht van deze nieuwe hefbomen voor concurrentiekracht en groei die duurzame ontwikkeling, levenskwaliteit en een evenwichtig beheer van natuurlijke hulpbronnen combineren.

De studie lezen